Подати резюме
+38 097-623-24-67 +38 073-474-24-40 +48 222-197-927 всі контакти

Червень 21, 2022

Легальна можливість перетину кордону чоловіками, які не досягнули граничного призовного віку 27 років!

Дана інформація буде цікава усім, хто бажає виїхати з України за умов дії воєнного стану та заборони виїзду за її межі військовозобов’язаними чоловіками. ( Як Ви знаєте, для жінок таких обмежень немає ).

Відповідно до законодавства України існує два види військового обліку:
- призовників ( віком від 17 до 27 років )
- військовозобов’язаних ( 18 - 60 років ).
Особа, яка є призовником, не є військовозобов’язаною, за умови, що вона не служила в збройних силах України та не навчалася на військовій кафедрі.

Відповідно до ст. 1, ст. 4 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» громадяни мають право на виїзд з України з метою отримання постійного місця проживання ( ПМЖ ) в обраній країні. При цьому в законі не передбачено надання громадянином будь яких підтверджень чи погоджень про можливість отримання ПМЖ від державних установ, тієї країни, куди прямує особа. Іншими словами, для цього достатньо одного Вашого рішення чи бажання. Потрібно просто зазначити таку країну, наприклад Королівство Данія.
Існує відповідний порядок провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1241-16#n14

Якщо коротко викласти алгоритм дій особи віком від 18 до 27 років, для отримання дозволу від Державної Міграційної Служби України ( ДМС ) на виїзд на ПМЖ до іншої країни, - то він має бути таким:

    1.Звернутися з відповідною заявою до територіального відділу ДМС за місцем реєстрації ( в народі раніше називали цю установу – «паспортний стіл» ) для отримання рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на ПМЖ ( Радимо попередньо уточнити у працівників ДМС які документи при цьому потрібно долучити до заяви. Це мають бути: фотокартки 35 мм на 45 мм, копія паспорту та довідки про реєстрацію місця проживання, копія ідентифікаційного коду ).
    Заява розглядається протягом 3-х місяців з дати подання.

    2.Отримати рішення від ДМС про оформлення документів на виїзд за кордон на постійне місце проживання.

    3.Зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні та отримати відповідну довідку від місцевого ЦНАП ( виписка з місця проживання ) / відповідний штамп у паспорті.

    4.Отримати довідку від місцевого відділу державної фіскальної служби ( податкової ) про сплату податку на доходи фізичних осіб ( ПДФО ) та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур.

    5.Отримати дозвіл на виїзд з місця реєстрації з метою отримання ПМЖ в іншій країні від місцевого ТЦК та СП ( військомату ).

    6.Надати територіальному органу ДМС оригінали зібраних документів та паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності в особи, яка виїжджає за кордон на ПМЖ двох паспортів громадянина України, для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти.
    У громадянина є строк 6 місяців на збір та подачу вказаних документів до ДМС з дати прийняття рішення про оформлення документів на виїзд за кордон на постійне місце проживання.

    7.Отримати від ДМС паспорт громадянина України та паспорт(и) для виїзду за кордон з проставленим відповідним штампом про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання. У разі наявності паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм - внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія. Також ДМС має повернути особі оригінали інших поданих документів, залишивши собі їх копії.

    Проблематика.
    Слід ще раз зауважити, що такою нагодою можуть скористатися лише особи віком від 18 до 27 років, які не проходили навчання на військовій кафедрі, тобто не мають присвоєного військового звання, а також не служили в збройних силах України!

    Також, наявність дозволу на виїзд з України на ПМЖ не гарантуватиме Вам власне таку можливість, адже остаточне рішення на перетин кордону згідно законодавства приймає співробітник пограничної служби. І дуже часто з практики, пограничники роблять все можливе, навіть порушуючи закон, аби не пропустити чоловіків через кордон під час дії воєнного стану. Однак, за наявності дозволу, закон однозначно буде на Вашому боці, і Ви завжди зможете оскаржити дії пограничної служби в суді або ж пробувати перетинати кордон кілька разів у різних пропускних пунктах.
    Станом на сьогодні, певна кількість наших клієнтів - чоловіків виїхали з України таким чином, хоча дехто з них мали не дуже приємні розмови на кордоні з посадовими особами Державної прикордонної служби.
    Основною Вашою підставою для виїзду та аргументом у подібному спілкуванні має бути постійне посилання на відповідний закон про виїзд громадян України на ПМЖ та наявність усіх необхідних для цього документів!

    Головною перешкодою на заваді отримання дозволу від ДМС може стати фактична неможливість отримання дозволу на виїзд з місця проживання / зняття з реєстрації з метою виїзду на ПМЖ до іншої країни від місцевого військомату. Посадові особи цієї структури можуть бути дійсно не обізнані з такою можливістю і не розуміти суті вашого звернення. Але частіше вони свідомо відмовляються надати такий дозвіл в порушення вимог закону, просто затягуючи час до спливу строку в 6 місяців, який є у Вас для подачі необхідних документів до ДМС. Варіанти впливу на посадових осіб військомату для виконання ними покладених на них обов’язків потрібно обирати у кожному випадку окремо, можливо звернувшись за консультаціями до адвоката.

    Проблем із виконанням необхідних процедур іншими задіяними у даному процесі державними установами, за нашою оцінкою, виникати не повинно, оскільки їхні неправомірні дії чи бездіяльність можна легко оскаржити в судовому чи адміністративному порядку, і знаючи це, відповідні посадові особи навряд чи порушуватимуть закон.


У разі Вашої зацікавленості скористатися описаною можливістю виїхати з України і необхідністю уточнити відповідну інформацію, Ви можете звертатися за консультацією до нас за наданими контактами.

Нагадуємо, що якщо у Вас буде подібна можливість виїзду за кордон, ми, як і раніше, готові оформити усі необхідні документи та забезпечити Вас якісною роботою у сфері сільського господарства в країнах Скандинавії, Канади чи Німеччини, - так щоб Ваш виїзд був не на «пусте місце», а відразу із наявністю житла та нормального доходу.
Сподіваємося ця інформація стане Вам у нагоді!