Подати резюме
+38 097-623-24-67 +38 073-474-24-40 +48 222-197-927 всі контакти

Січ. 25, 2022

РЕЄСТРАЦІЯ СТУДЕНТА В ДАНІЇ

«REAL STAFF»:

РЕЄСТРАЦІЯ СТУДЕНТА В ДАНІЇ

Всі необхідні документи отримано, квитки куплено, їдемо на стажування у Данію! Проте які реєстраційні дії необхідно зробити та які документи потрібно отримати після приїзду? «Real Staff» відповідає на ці питання.

- Комуна (Kommune, Borgerservice). Після приїзду в Данію протягом 5 днів студент обов’язково повинен звернутися для реєстрації до Комуни – місцевого органу самоврядування. (В реальності дуже часто студенти затягують з реєстрацією по тим чи іншим причинам. Ми радимо зареєструватися не пізніше ніж через 2 тижня після приїзду.) З собою потрібно мати: закордонний паспорт; рішення-дозвіл від Міграційної служби Данії, отриманий в Україні; трудовий договір (контракт) з роботодавцем; якщо людина одружена або відбулась зміна прізвища, ім’я — нотаріально завірений документ (свідоцтво про шлюб, розлучення тощо).

Клієнти «Real Staff» можуть розраховувати на допомогу в реєстрації від нашого представника в Данії!

Перелік та адреси Комун: www.indexa.dk/kommuner

- Сpr-number. Сpr-number – перший документ, який оформлюється по приїзду в Данію. Це персональний ідентифікаційний номер, що складається з 10 цифр. Перші 6 цифр – це дата народження, інші 4 – унікальний персоналізований номер. Після реєстрації в Комуні cpr-номер надходить листом на вказану адресу проживання. Як показує досвід, цей документ можна отримати протягом близько двох тижнів. Сpr-number – необхідна річ, яка використовується в усіх державних установах, будь то податкова, банк чи бібліотека.

Лайфхак від «Real Staff»! Під час реєстрації попросіть співробітника комуни виписати для вас на папері ваш сpr-number для відкриття рахунку в банку. Таким чином ви зможете відразу після реєстрації в Комуні замовити банківську картку для виплати заробітної плати, а також зареєструвати пільгову податкову карту. Економія часу складе 2-3 тижні!

- Жовта картка (Yellow Card, Sygesikringskort). Являє собою картку медичного страхування, надає можливість безкоштовних консультацій і лікування в місцевих медичних закладах, відділеннях невідкладної допомоги та державних лікарнях. Оформлюється в Комуні разом з сpr-номером, також приходить поштою протягом двох тижнів.

Важливо! Жовта картка не покриває послуг приватних закладів медицини, послуг дантиста, а також вартість медикаментів.

- NEM-id. Обов'язковий електронний ключ, необхідний для користування данським інтернет-банкінгом і урядовими веб-сайтами. Його необхідно замовити при візиті у Комуну разом з cpr-номером. Складається та надходить двома частинами: логін та коди. Nem-id також надає доступ до особистої поштової скриньки, куди надходять всі важливі листи від держави та листи із зарплатним розрахунком (www.e-boks.com/danmark/da).

Електронний ключ NEM-id необхідно активувати на сайті https://service.nemid.nu/dk-en/ (розділ Self-servicе).

- Банківський рахунок. Після отримання сpr-номеру потрібно відкрити власний рахунок у банку для отримання заробітної плати та інших нарахувань. Це можливо зробити, звернувшись до відділення банку, або на сайті банку онлайн (за наявності NEM-id). Банківська карта приходить поштою на адресу студента протягом декількох тижнів з моменту її замовлення. Не забувайте: чим раніше буде відкрито рахунок у банку – тим швидше Ви зможете отримати заробітну плату.

- Податкова картка. Після отримання cpr-номеру, необхідно зареєструватись в данській податковій системі для отримання податкової картки. Це можливо зробити на сайті Податкової служби Данії www.skat.dk. В систему вносяться всі індивідуальні дані (початок і закінчення візи, сімейний стан та ін.), після чого вираховується сума, яка буде оподатковуватись за пільговою ставкою податку (бікорд).

Важливо! Загалом данські працівники сплачують близько 40% податків із заробітної плати, проте наші практиканти мають пільги після оформлення податкової картки та сплачують приблизно 15-16%. У наступному році припиняє свою дію угода між Україною та Данією, якою передбачені податкові пільги студентам. Тому з 1 січня 2023 року українські практиканти будуть сплачувати більше податку із заробітної плати! Наскільки зросте ставка податку, ми повідомимо згодом!

Як правило, студенти звертаються за допомогою з реєстрацією податкової карти до сторонніх осіб / фірм. Клієнти «Real Staff» отримують такий сервіс безкоштовно!

- ID-картка (рожева). Документ, що містить біометричні дані. Надходить поштою з Міграційної служби Данії (SIRI) через 2-3 тижні після реєстрації в Комуні. Документ слугує також дозволом на роботу та тимчасове перебування в Данії.

МОЖЛИВІ СКЛАДНОЩІ В ОФОРМЛЕННІ ДОКУМЕНТІВ:

-Отримання ID-картки (рожевої). Якщо картку не отримано після 5-6 тижнів перебування в Данії, необхідно звернутись до Міграційної служби, зателефонувавши за номером: +45 72 14 20 03 (можливі великі черги під час очікування зв’язку з оператором).

-Помилка в документах. Якщо помилку помічено в жовтій картці (наприклад, в імені чи прізвищі) – потрібно звернутись в Комуну; якщо невідповідність даних в ID-картці – необхідно зателефонувати до Міграційної служби або написати звернення на сайті New To Denmark.

-Не надходить на пошту жовта картка або cpr-номер (більше ніж 3 тижні з дати реєстрації в Комуні). Причиною можуть бути проблеми в роботі комуни або пошти. Для початку потрібно дізнатися у роботодавця, чи не отримував він листа на ваше ім’я. Далі варто зателефонувати в комуну і уточнити, чи висилалися на Вашу адресу жовта картка / cpr-номер і, за потреби, попросити відіслати листа вам повторно. Інколи листоноша, не знаходить Ваше ім’я на поштовій скринці роботодавця і повертає лист до комуни, тому у разі виникнення проблеми із отриманням листів, ми радимо дописати своє ім’я на поштовій скриньці!

«Real Staff» наполегливо рекомендує своїм клієнтам після приїзду в Данію відразу зайнятись оформленням документів, а після отримання сpr-number повідомити про це менеджера компанії. Спеціалісти «Real Staff» допоможуть в найшвидшому оформленні пільгової податкової карти, щоб отримати заробітну плату без затримки. Адже зазвичай, ця процедура може зайняти до 1,5 місяця.

Компанія «Real Staff» бажає легкого та швидкого оформлення необхідних документів та вдалого проходження практики всім українським студентам у Данії! Зі своєї сторони, ми завжди відкриті до ваших запитань і готові надати руку допомоги!