Подати резюме
+38 097-623-24-67 +38 073-474-24-40 +48 222-197-927 всі контакти

Гру. 18, 2021

МОТИВАЦІЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ГРОМАДЯН УКРАЇНИ ТА ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ МІГРАЦІЇ

Дані Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України говорять про те, що вже через 10 років населення України зменшиться до 39,5 мільйонів. Якщо прибрати такий фактор, як висока смертність, потрібно сказати про тих українців, які виїжджають у пошуках кращого життя. Згідно дослідження ООН 2020 року, Україна посідає 8 місце серед топ-країн за кількістю людей, які виїжджають на роботу за кордон.Чому їдуть і куди? Наскільки високого рівня досягла міграція з України? Які тенденції у подальшому? Компанія «RealStaff» розбиралась у цьому питанні.

ТРОХИ ІСТОРІЇ

Історично виділяють декілька хвиль міграційних процесів з України, перша з яких припадає на кінець ХІХ – початок ХХ століття. На той час більше ніж 500 тисяч українців із теперішніх західних регіонів України та більш ніж 2 мільйони українців з російських губерній залишили свої домівки. Частина оселилась у Канаді, друга – в Сибіру. Міграція була пов’язана, головним чином, з економічними причинами: малоземеллям і перенаселенням.

Друга хвиля розпочалась після 1918 року, коли від’їжджали незгідні з новою владою та їх родини заради порятунку від більшовиків. Майже повторилась історія після Другої світової війни під час третьої хвилі, коли батьківщину залишали діячі національного руху.

Четверта хвиля припадає на 1970-ті рр. і її пов’язують з висилкою дисидентів і масовим виїздом євреїв до Ізраїлю. На той час країна втратила багатьох представників інтелігенції.

П’ята хвиля розпочалась у 1990-ті рр. і триває зараз. Її умовно поділяють на 2 частини: до подій 2014 року – стабілізація зовнішньої трудової міграції, припинення човникової торгівлі; і з весни 2014 року – зростання зовнішньої трудової міграції, вимушена міграція.

ЯКА СИТУАЦІЯ ЗАРАЗ?

Події в Україні 2014 року, економічна та політична кризи, анексія Криму, військові дії на Донбасі, – фактори, які сприяли пожвавленню міграційних процесів: як внутрішніх, так і зовнішніх.

Наразі точних даних, скільки українців знаходиться за кордоном, немає. Це пов’язане з тим, що останній перепис населення в Україні відбувся ще у 2001 році. Проте за даними Міністерства соціальної політики, в 2019 році на роботу виїхало 3,2 млн українців, в окремі періоди, під час сезонних робіт, ця цифра сягала 7-9 млн осіб. На постійне місце проживання виїхало 11 тис. 311 чол., при цьому повернулись – 1 тис. 996 осіб.

Національний банк України повідомляє, що в 2020 році було близько 3 млн трудових мігрантів. Але коронавірус змінив ситуацію, країни закривалися на локдаун, люди вимушені були повертатись додому, це 400-500 тис. осіб. З тієї ж причини у цьому році значно менше виїхало за кордон на постійне місце проживання – 3 тис. 259 чол. У 2021 році кількість трудових мігрантів становить 2,5-3 млн людей, про це говорять дані Інституту демографії та соціальних досліджень. Проте при цьому статистика ООН говорить про 5-5,5 мільйонів трудових мігрантів. Різниця у 2,5 млн свідчить про те, що проблема нелегального працевлаштування й досі є актуальною.

Найпопулярнішою серед українців країною для роботи і життя лишається Польща. Останні три роки процес виїзду в цю країну значно збільшився. Причин є декілька. Економіка Польщі є досить міцною і зарплати, за даними Національного банку України, подекуди перевищують українські в 4-6 разів. Найбільше — в сільському господарстві та будівництві. До того ж, українцям легко адаптуватись в країні-сусідці через близьке культурне поле. Другою за популярністю лишається Росія, хоча в цю країну українці виїжджають значно рідше: вплинула війна на Сході та коронавірус. Третє місце посідає Угорщина.

Загалом з 2008 по 2017 р. виїхало з України та не повернулося 3,7 млн громадян (дані Державної прикордонної служби).

ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ

Як і сто років тому, основними причинами виїзду наших громадян за кордон є економічні та соціальні. Трудова міграція – один з шляхів забезпечення прийнятного рівня життя. Низький рівень оплати праці, недостатня кількість робочих місць, обмежені можливості працевлаштування, особливо у селах, — ті фактори, які впливають на рішення виїхати на роботу за кордон.

Трудова міграція має як негативні, так і позитивні наслідки. Серед негативних – нелегальна міграція, сповільнення економічного та соціального росту країни (внаслідок відсутності працездатного населення та спеціалістів зокрема). Бізнес відчуває кадровий голод. Одночасно українці втрачають кваліфікацію, адже більшість закордоном працює не за спеціальністю або в найпростіших професіях, як то, наприклад, різнороб на будівництві. Від’їжджають «робочі руки» і ми втрачаємо спеціалістів. При цьому суттєво страждає система освіти, а виробництва не отримують кваліфікованого персоналу. Утворюється своєрідне замкнуте коло. Україна лишається головним донором трудової міграції в Європі і продовжує втрачати власний людський потенціал.

З іншого боку, грошові перекази заробітчан перевищують навіть іноземні інвестиції. З 2015 року приплив коштів поступово збільшувався і в 2019 році сума становила 11,9 млрд доларів США, а в 2020 – вже 12,1 млрд. За останніми даними Національного банку України, за результатами 2021 року цей показник може вирости на 11% у порівнянні з 2020 роком.

Відповідно, заробітна плата спеціалістів, які лишаються в країні, має тенденцію до зростання. Зарплата в Україні збільшувалась в середньому на 13% на рік в реальних показниках між 2016 і 2019 роками (Державна служба статистики України).

ТЕНДЕНЦІЇ ТА ОСОБИСТИЙ ПОГЛЯД «REALSTAFF»

В Україні трудова міграція отримала нову хвилю популярності із підписанням безвізового режиму з Євросоюзом. І якщо колись українці розглядали, як правило, довгострокове перебування або ж взагалі виїжджали назавжди, то зараз має місце робоча міграція з тенденцією зменшення строків перебування. Раніше, у 1980-2000 рр. люди виїжджали на довгий час, часто нелегально: спочатку це була Португалія, потім Росія, Польща, Велика Британія та США. Зараз українці здебільшого їдуть на короткострокові роботи, щоразу повертаючись додому, при цьому часто обирають високорозвинені європейські країни. Колись метою українців було залишитись на довше, добре заробити, а вже потім «облаштовуватись» в Україні. Сьогодні їх цікавить «швидкий» заробіток, але при цьому постійний. Відтак, заробітчани можуть поїхати, наприклад, у Німеччину на 3 місяці, в Англію до 6 місяців або в Польщу на 6-12 міс. При цьому зараз значно полегшено умови перебування трудових мігрантів в багатьох країнах.

Головним чинником для виїзду за кордон досі лишається покращення матеріального стану. Проте є й ті, хто після отриманого досвіду роботи за кордоном, планує лишатись й надалі в цій країні або ж поїхати в іншу державу з більшими перспективами заробітку. Саме з такими людьми працює компанія «Real Staff», допомагаючи простій людині у прагненнях покращення рівня життя, набутті необхідного професійного досвіду та власного розвитку. Ми пропонуємо вигідні програми в таких країнах, як Данія, Норвегія, Канада, Фінляндія та Німеччина. 15-річний досвід роботи дозволяє нам робити висновки, що трудові міграційні процеси, наприклад, у Скандинавських країнах, є порівняно незначними. За різними підрахунками українців в Данії нараховують від 7,5 до 10 тис. осіб. Таке число зумовлене тим, що багато наших громадян перебувають в країні тимчасово, працюючи по програмі стажування в агросекторі упродовж одного року. Це, безперечно, найбільш комфортна країна для отримання студентами першого досвіду роботи за кордоном, а також для можливості подальшого працевлаштування в інших країнах, як то Фінляндія, Норвегія, Канада, чи навіть виїзду на ПМЖ. Саме Данія для «Real Staff» є базовою країною для стажування за кордоном і наша компанія є лідером українського ринку у працевлаштуванні в цій країні, пропонуючи клієнтам найкращі умови. Значна частина усіх стажерів, які проходять практику в сфері сільського господарства, користуються послугами саме «Real Staff».

Ще одним напрямком нашої роботи є Норвегія. Загальна статистика Норвезької імміграційної служби говорить, що станом на 2021 рік в Норвегії проживає майже 7700 етнічних українців. Трудова міграція наших громадян у Королівство Норвегія є малою. У переважній більшості випадків наші громадяни зайняті у сільському господарстві. За приблизними оцінками, кількість українських трудових мігрантів у країні нараховує бл. 330 осіб. І левова частина цих осіб є нашими клієнтами! Адже «Real Staff» – чи не єдина компанія в Україні, яка має пропозиції довготривалої роботи у сфері тваринництва в Норвегії з можливістю подальшого оформлення дозволу на постійне місце проживання в цій країні. Звертаємо вашу увагу на те, що популярність цієї програми щороку зростає і все більше українців бажають виїхати до Норвегії разом зі своїми родинами.

Проте існують й ті, хто не залишається в іншій країні на довгий час чи на постійне проживання. В українському суспільстві сформувався прошарок людей у кілька мільйонів, які регулярно їздять на роботу за кордон. Має місце практика української трудової міграції за сезонним принципом, що буквально замінює постійну роботу в Україні. Так, багатьох клієнтів «Real Staff» цікавлять подібні вакансії у Німеччині, адже сезонні роботи не потребують особливих знань іноземної мови і не мають специфічних вимог. Щороку на сезонні роботи Німеччина приймає не менше 5 тисяч українців. В цій країні має місце ще такий фактор, що отримати можливість залишитись на постійне місце проживання вкрай важко. Рік тому влада країни змінила закон, яким «відкрила двері» робочій міграції. Проте ця процедура досить складна, бо потребує знання німецької мови на рівні В1, а таких людей в Україні дуже мало. Тому прийнятий закон для наших громадян практично не працює, і в Німеччину їдуть студенти ВНЗ строком до 12 місяців на стажування, як у Данію. Однак «Real Staff» зазвичай пропонує у Німеччині варіанти сезонних робіт строком до трьох місяців.

Серед ТОП-країн для сезонних робіт для українців є Великобританія: в цю країну виїжджають близько 10 тисяч людей в рік. Такий попит пов’язаний з тим, що англійські сезонні роботи не мають жодних вимог: по віку, наявності відповідної освіти, знанню мови, при цьому усі подібні вакансії безкоштовні для працівників. У такий спосіб Великобританія залучає додаткову робочу силу з країн «третього світу», виграючи конкурентну боротьбу серед інших європейських країн, де сфера працевлаштування сезонних працівників або взагалі відсутня (наприклад, Данія), або занадто складна за процедурою оформлення.

Звісно, якщо підрахувати загальне число українців, які лишають країну щороку, будь то сезонні роботи, стажування чи довготривале перебування, виходить чимала цифра. При цьому статистичні дані говорять, що до кінця цього року показники трудової міграції досягнуть своїх доковідних значень. Звісно, Все це веде до негативних наслідків для економіки України. Чи можливо щось змінити? Якщо б українська «верхівка» мала на меті не тільки накопичення влади та статків, все одно виправити ситуацію було б вкрай важко. Потрібні були б кардинальні дії, як то позбавлення від корупції, захист прав власників і підтримка виробництва, введення програм з пільгового оподаткування, залучення інвестицій світових корпорацій, реформування судової системи, надання різносторонньої соціальної підтримки населенню тощо. Це все призупинило б темпи міграції, проте не відразу, а десь, можливо, через років 50. Але, як казав перший президент України Леонід Кравчук, «маємо те, що маємо». І наразі Україна знаходиться як на географічному, так і на політичному роздоріжжі: серед більш сильних, у тому числі в економічному плані, держав.

Позитивною рисою є те, що зараз клієнти все рідше «сподіваються на долю» і їдуть на роботу нелегально. Ті, хто виїжджав раніше, в 1990-2000 рр., були менш захищеними у багатьох планах: часто стикались з недоброчесними компаніями та були ошуканими. Це зумовлено тим, що на ринку не існувало достатньої конкуренції та доводилось довіряти існуючим рекрутинговим агенціям. Сьогодні в пріоритеті нашої компанії якісне надання послуг, адже має місце високий рівень професійного суперництва. «Real Staff» постійно наголошує на необхідності офіційного договору між клієнтом і компанією-посередником, який захищає, насамперед, права клієнта. Бути відкритим, надавати тільки легальні послуги та повний супровід, навіть під час знаходження за кордоном, – принципи нашої компанії, які йдуть в ногу з часом і є актуальними зараз. Нам доводиться пропрацьовувати всю інформацію щодо роботодавця, умов праці, бути гнучкими, а при необхідності мати здатність вирішити можливий конфлікт на місці роботи нашого клієнта. Звісно, це займає дуже багато часу, але бути клієнтоорієнтованим – одна з основних рис, що допомагає бути попереду.

Реалії життя та історія трудових міграційних процесів створили сьогодні велику конкуренцію у сфері працевлаштування за кордоном. Проте, для заробітчан це позитивне явище, адже є можливість обрати найкращий варіант з-поміж багатьох компаній. «Real Staff» доводиться брати участь у конкурентній боротьбі та тримати руку на пульсі. Але наша репутація – це 15-річний досвід, близько 10 тисяч клієнтів, сотні позитивних відгуків та безумовні переваги у наданні послуг по працевлаштуванню за кордоном. Творіть свою власну історію життя, виїжджаючи за кордон, а «Real Staff» завжди готові допомогти Вам зробити її успішною!