Подати резюме
+38 097-623-24-67 +38 073-474-24-40 +48 222-197-927 всі контакти

Лис. 22, 2021

ЇДЕМО ПОЛЬЩЕЮ ТРАНЗИТОМ: ПРАВИЛА ТА НЮАНСИ

Багато наших співвітчизників їздять на заробітки до Німеччини, Данії та інших країн транзитом через Польщу. Проте проїзд через цю країну має свою специфіку, особливо враховуючи карантинні обмеження, пов’язані з COVID-19. Ми зібрали детальну інформацію, яка стане корисною при перетині кордону.

1.Проїзд Польщею під час пандемії

Після закінчення третьої хвилі пандемії коронавірусу і з врахуванням масової вакцінації, багато країн послабили вимоги та обмеження під час перетину кордонів. Зараз під час проходження українсько-польського кордону достатньо пред’явити негативний тест на коронавірус, COVID-сертифікат або свідоцтво про вакцинацію. Слід врахувати, що всі документи мають бути складені польською або англійською мовами. Важливим є й те, що Польща, як і інші країни ЄС, визнають тільки вакцінацію препаратами Johnson&Johnson, Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech.

І хоча Польща й зараз не визнає тести на коронавірус, зроблені за межами Євросоюзу, Ураїна і Польща дозволяють в’їзд іноземцям, що можуть довести відсутність захворювання на коронавірус чи наявність імунітету до нього.

На пунктах пропуску обов’язково виміряють температуру. Якщо вона виявиться підвищеною, транспорт відокремлюють від решти, а людину попросять зробити тест, відразу на місці.

Необхідно пам’ятати також про те, що сьогодні в Польщі є певні обмеження у внутрішньому житті країни, як то обов’язкове носіння масок у громадських місцях, робота деяких закладів і підприємств тощо. Ці правила регламентуються розпорядженням Ради міністрів Польщі (Dz.U. 2021 poz. 861 зі змінами).

2.Документи, які потрібні для транзиту через Польщу

Згідно чинного законодавства, знаходитись транзитом на території Польщі можна не більше 24 годин. При цьому іноземець при в'їзді повинен мати:

-Закордонний паспорт чи інший дійсний проїзний документ. Строк дії документу повинен закінчуватись не раніше ніж за 6 місяців із моменту перетину кордону.

-Дійсну візу або інший дійсний документ, що дає право на в'їзд та перебування на даній території.

-При транзиті через Польщу – дозвіл на в’їзд до іншої держави або дозвіл на перебування в іншій країні.

-На митниці також можуть запитати наявність медичної страховки з покриттям щонайменше 30000 євро з нульовою франшизою. Компанія, в якій придбаєте страховий поліс, повинна відповідати ряду критерій. Такі страхові компанії перераховано на сайті Міністерства закордонних справ: https://www.gov.pl/web/dyplomacja/wizy. Страховка повинна покривати випадки зараження коронавірусною інфекцією.

-Достатню кількість фінансів, необхідних для перебування у країні. У випадку транзиту ця сума становить 300 злотих (до 2000 гривень). Ці кошти можуть бути у будь-якій валюті, по курсу Національного банку Польщі.

-Довідка про те, що людина перехворіла на COVID-19, сертифікат вакцінації або ПЛР-тест, що показав негативний результат на коронавірус SARS-CoV-2. При транзитному перебуванні, до 24 годин, іноземець звільняється від проходження обсервації.

3.Яким чином потрапити до Польщі

У червні Польща відновила роботу трьох КПП на кордоні з Україною. Зараз потрапити до країни можливо на авто, автобусом чи літаком. Працюють всі 8 автомобільних пунктів пропуску, а також пішохідний пункт «Шегині-Медика». Міжнародне залізничне сполучення досі залишається закритим.

Пункти пропуску:

автомобілем чи автобусом

  • Ягодин – Дорогуськ (Волинська обл.),
  • Устилуг – Зосин (Волинська обл.),
  • Рава-Руська – Хребенне (Львівська обл.),
  • Краковець – Корчова (Львівська обл.),
  • Шегині – Медика (Львівська обл.),
  • Грушів – Будомєж (Львівська обл.),
  • Угринів – Долгобичув (Львівська обл.),
  • Смільниця – Кросценко (Львівська обл.);
  • пішки

  • Шегині – Медика (Львівська обл.).
  • 4.Дозволи та заборони

    Польські правила щодо ввезення речей можна назвати універсальними при в’їзді до ЄС, адже вони адаптовані згідно вимог європейського законодавства.

    В Польщу заборонено ввозити наркотики, наркотичні, психотропні речовини, зброю, ядерні, хімічні та токсичні продукти, тварини та рослини під загрозою зникнення та продукцію з них, порнографічні матеріали, товари, що порушують інтелектуальну власність, пам'ятки старовини.

    Продукти харчування. У Польщу заборонено ввозити молоко та молочні продукти (йогурт, сир, масло тощо); м’ясо та м’ясні продукти (ковбаса, шинка та ін.); сало; шоколад; консерви; картоплю; горіхи. Щодо овочей та фруктів, дозволено тільки ананаси, банани, кокоси, фініки та дуріан. Іноземцям дозволено мати з собою дитяче харчування до 2 кг, а також рибу та морепродукти до 20 кг.

    Алкоголь і тютюнові вироби. Повнолітнім особам дозволяється ввозити 1 літр міцних алкогольних напоїв (вміст спирту більше 22 %) або 2 літри середньої міцності алкогольних напоїв (вміст спирту менше 22 %), а також 4 літри вина і 16 літрів пива.

    Щодо тютюнових виробів, через наземні КПП можна ввезти 40 цигарок (дві пачки) або 50 грамів тютюну для куріння або 20 сигареток (масою до 3 грамів/шт.), або 10 сигар, або 10 мл рідини для електронних сигар. На рідину для електронних сигар обмеження за віком не розповсюджуються. Дещо більше можна провезти повітряним транспортом – до 200 цигарок (10 пачок), або 250 грамів тютюну, або 100 сигареток, або 50 сигар, або 50 мл рідини для електронних сигар.

    Ліки. За власні ліки сплачувати мито не потрібно, але без відповідних документів можна провозити до 5 упакувань одного виду лікарського засобу. Пересилання лікарських засобів поштою через польський кордон заборонено.

    Гроші. Без оформлення декларації у Польщу дозволяється ввезення до 10 тисяч євро у будь-якій валюті.

    5.Особисті речі

    Особистими речами вважаються ті, що необхідні людині під час подорожі. До них відносяться також подарунки та сувеніри. Не потрібно сплачувати мито та податок, якщо сумарна вартість таких речей не перевищує 300 євро при перетині сухопутного кордону і 430 євро повітряним сполученням.

    У цю суму не входить вартість багажу, який ввозиться на певний час, особисті ліки, тютюнові вироби, алкогольні напої, паливо в дозволеному обсязі.

    6.Деякі поради від спеціалістів «Real Staff», що можуть стати у нагоді

    Що ж, ви вирішили їхати на роботу в Данію через Польщу. Як бути далі? Ми поспілкувались з одним з перевізників, щоб дізнатись більш детальну інформацію, яким чином все відбувається.

    Якщо ви вирішили їхати наземним транспортом, під час домовленостей з перевізником складається офіційний договір з умовами надання послуг і домовленостями сторін. Вартість переїзду, наприклад, з Києва коштує від 150 євро, тривалість дороги – близько 24-30 годин. Проте це дуже умовно, адже потрібно враховувати зупинки в дорозі, черги на митниці тощо. Так, час проходження кордону може пройти легко та швидко, буквально 10 хвилин, а може затягнутися на добу. Для багатьох наших співвітчизників транзит автобусом – це ще й можливість поспілкуватись і знайти однодумців.

    Багато хто обирають транзит через цю країну повітряним шляхом. Звісно, можна «виграти» за часом. Але якщо ви не орієнтуєтесь в країні або їдете вперше, краще обрати перевіреного перевізника, якого рекомендує агенція. Однією з суттєвих переваг є те, що перевізник вас може доставити адресно до того місця, куди вам потрібно. Не потрібно витрачати час і кошти на пересування країною. До того ж, досвідчений водій знає всю оновлену інформацію щодо кожного кордону, буквально, хто з митників знаходиться сьогодні на чергуванні. Тому маршрут розраховується відповідно: щоб кордон було пройдено легко.

    ВАЖЛИВО! Вам не дозволять в’їзд до Польщі при наявності заборонених продуктів і речей.

    Отже, збираємо багаж! Заздалегідь зберіть всі необхідні документи (див. перелік вище), якщо не маєте сертифікату вакцинації, потурбуйтесь про тест на коронавірус. Його потрібно зробити не раніше ніж 48 годин до перетину кордону. Візьміть з собою речі, що стануть вам у нагоді, харчі в дорогу. Слід пам’ятати про заборону на ввіз, наприклад, м’ясо-молочних продуктів. Тому якщо при проходженні кордону вас попросять викинути бутерброди з улюбленою ковбасою – не дивуйтесь, такі правила. Щодо техніки, спокійно можете мати з собою телефон, відеокамеру та портативні колонки. Якщо, наприклад, ви везете з собою власний робочий ноутбук – прийдеться довести, що це ваша річ, необхідна для роботи, в іншому випадку доведеться сплатити мито.

    ВАЖЛИВО! Загальна вага багажу повинна бути не більшою за 50 кг.

    Перетинаючи кордон, потрібно заздалегідь потурбуватись про борги в Україні. Вас можуть не пропустити в іншу країну по причині кредиту в банку. Якщо ваше ім’я присутнє в реєстрі боржників Міністерства юстиції і є заборона суду на виїзд, вам відмовлять у перетині кордону. В 90% причин непроходження українсько-польського кордону, за словами перевізників, наявність боргу по несплаті аліментів.

    На кордоні потрібно пройти два види контролю: митний та паспортний, як зі сторони України, так і зі сторони Польщі. Перевіряючи паспортні дані, прикордонники обох держав можуть попросити у вас назвати дату народження, прізвище, місце народження чи місце проживання, або ж попросити пред’явити страховку, а також документ, що підтверджує причину в’їзду до Польщі з України (запрошення на роботу в Данії). Зазвичай вам можуть задати прості питання: «Куди їдете?», «З якою метою?», «Скільки часу плануєте пробути в Польщі?». Прикордонники можуть запитати також адресу і контакти ферми в Данії або показати, що у вас є достатня кількість власних коштів.

    Окрім перевірки документів, вас попросять показати багаж. Прикордонники перевіряють багаж на наявність заборонених продуктів і речей або перевищення їх дозволеної кількості. Краще заздалегідь розповісти про все, що перевозите.

    В обов’язковому порядку необхідно буде пред’явити сертифікат про вакцінацію або негативний ПЛР-тест на коронавірус, а також пройти температурний контроль. У випадку підвищеної температури необхідно буде пройти тест, відразу у пункті пропуску. Наразі жодного випадку з підтвердженням захворювання на кордоні працівника «Real Staff» ще не було.

    Як показує практика, до тих, хто їде через Польщу транзитом на роботу, ставляться менш прискіпливо. Звісно, якщо у вас всі документи в порядку.

    ВАЖЛИВО! Вбачайте на людський фактор.

    Дуже багато залежить від прикордонника і навіть його настрою: скільки ви простоїте на кордоні, скільки часу займе перевірка документів і наскільки прискіпливим буде огляд багажу. У перевізників навіть існують свої групи та спільноти, в яких вони обмінюються новинами та свіжою інформацією. Кожен зацікавлений у тому, щоб процедура перетину кордону пройшла максимально швидко. Спілкуйтесь з прикордонниками впевнено, без хвилювань, будьте ввічливими.

    ВАЖЛИВО! Будьте на кордоні тверезими, спілкуйтесь спокійно, підготуйте заздалегідь документи для перевірки.

    Їдучи транзитом через Польщу, продумайте заздалегідь про спосіб повернення. Бажано вертатись додому з роботи тим же шляхом, як виїжджали, тобто через Польщу. В іншому випадку вам можуть відмовити у повторному оформленні документів за «нецільове використання візи». Це пов’язано з тим, що вас можуть запідозрити у невчасному поверненні. Проте такі випадки є вкрай рідкими, а в практиці «Real Staff» подібних ще не траплялось.

    «Real Staff» бажає легкого перетину кордону та вдалої поїздки!